poniedziałek, 26 sierpnia 2013

#2. Bezbłędne naleśniki szpinakowe :)

Witajcie! Dziś mamy dla Was przepis na nasze naleśniki szpinakowe. W zależności od ilości wylanego na patelnie ciasta wychodzi od 4 do 6 nalesników. Co do nadzienia, to smarowałysmy cienką warstwę na połowie naleśnika więc jeśli chcecie więcej dodajcie troszkę więcej ricotty ;)

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 1 jajko;
  • szklanka mąki;
  • pół szklanki wody gazowanej;
  • pół szklanki mleka;
  • pół paczki rozmrożonego i rozdrobnionego szpinaku;
  • łyżka oliwy;
  • sól i pieprz.
Wymieszać wszystkie składniki, następnie dodać szpinak i zmiksować na średnich obrotach, aż do uzyskania niezbyt smakowicie wyglądającej masy :D 

Naleśniki smażyłyśmy na teflonowej patelni bez użycia tłuszczu.


SKŁADNIKI NA FARSZ:
  • 150g ricotty;
  • jogurt naturalny
  • sól, pieprz, oregano.
Wszystko mieszamy. Jogurtu dodajcie tyle, żeby uzyskać pożądaną konsystencję nadzienia :)
Rozsmarujcie na połowie powierzchni naleśnika i złóżcie w kopertę. 

Sos zrobiłyśmy z jogurtu naturalnego, trzech ząbków wyciśniętego czosnku i świeżej, posiekanej bazylii.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!


***

Dziś nie robiłyśmy nic ciekawego, byłyśmy na małych zakupach, ale ogólni to byl leniwy dzień spędzony przed komputerem. Za chwilkę jedziemy do Kaborna i przez resztę wieczoru filmy, filmy i jeszcze raz filmy!!! 
Za to jutro szykuje się ciekawy dzień spędzony w Gietrzwałdzie. Potem może jakaś sesyjka na łąkach, ale nie wiadomo czy się wyrobimy. Poza tym miałyśmy kupić sobie jakieś odjechane ciuchy, ale nigdzie na drodze nie stanął nam ciucholand :(

Dzisiejszy lunch:

ryż z malinami i borówkami polany sosem czekoladowym ze śmietanką :)

Życzymy wszystkim miłego popołudnia!! ♥





4 komentarze:

  1. o ciekawy przepis. :D7
    Może obserwujemy?
    http://cierpliwiedzienpodniu.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. zachęciłyście mnie! chyba jutro kupię szpinak! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że przepis Cię zainteresował! Na prawdę były pyszne!

      Usuń